Cervikalna (vratna) spinalna stenoza

Cervikalna kičma

Bol u vratu, zatim bol u ruci praćen poremećajima senzibiliteta i mišićnom slabošću, kao i znaci slabosti u nogama i poremećaj mokrenja (mijelopatija), mogu da nastanu, kao pojedinačni ili udruženi simptomi, usled suženja (stenoze) vratnog dela kičmenog kanala.

Cervikalna spinalna stenoza je posledica cervikalne spondiloze, odnosno degenerativnog oboljenja vratne kičme.

Zbog tog oboljenja, kod obolelih dolazi do degeneracije i izletanja vratnih diskusa, osteofitoze (degenerativni izraštaji na kostima kičmenog stuba), zadebljanja zglobnih čaura međupršljenskih zglobova i hipertrofije (uvećanja) zglobnih nastavaka, zadebljana i kalcifikacije ligamenata (veza) kičmenog stuba...

Takve promene dovode do sužavanja kičmenog kanala. Posledica je pritisak na kičmene korenove i kičmenu moždinu, usled čega dolazi do bola u vratu, radikulopatije ili mijelopatije.

Stenoza kičmenog kanala može biti i posledica fraktura pršljenskih tela usled traume (povrede), infekcije ili tumora.

Suženje kanala vratne kičme

Primer stenoze usled izletanja vratnog diskusa

Takođe, pojedina sistemska oboljenja, kao što su reumatoidni artristis ili ankilozirajući spondiloartritis, dovode do hipertrofičnih promena na međupršljenskim zglobovima, sa posledičnom stenozom spinalnog kanala. Mogući su i jatrogeni uzroci stenoze, kao što je epiduralna fibroza posle pojedinih spinalnih operacija.

Lečenje

U konzervativnom lečenju ovog oboljenja se koriste obični analgetici, NSAIL i fizikalne procedure (fizikalna terapija). Operativno lečenje podrazumeva proširivanje (otvaranje) kičmenog kanala i oslobađanje pritisnutih nervnih struktura.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *